Tápanyagutánpótlás szőlőben - a Gál Pincészet is a Dr. Green-t használja

2024. szeptember 07., 08:54

A Valcum Agro Kft. több mint tíz éve foglalkozik műtrágya-kereskedelemmel, tápanyag-utánpótlási megoldásokkal és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadással Magyarországon. Turi Dániel, a cég ügyvezetője a Dr. Green termékcsalád újabb felhasználási lehetőségét ajánlja a gazdák figyelmébe, amit ifjabb Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet okleveles szőlész-borásza, valamint növényorvosa a gyakorlatban is kipróbált.

Turi Dániel: Néhány évvel ezelőtt vettük fel a portfóliónkba és azóta is forgalmazzuk Magyarországon a Dr Green termékcsaládot, a lengyel Dr Green Polska termékét. Nemrég a Gál Pincészet és Szőlőbirtokon, állítottunk be ezzel kapcsolatosan kísérleteket szőlő kultúrában.

Ifjabb Gál Csaba okleveles szőlész-borászként és növényorvosként tevékenykedik a Gál Szőlőbirtok és Pincészet családi cégben szüleivel együtt, ahol a Dr Green szőlő technológiáját próbálták ki.

Ifjabb Gál Csaba: Egy 5 és fél hektáros kékfrankos szőlőtábla egyhektáros részét jelöltük ki kísérleti parcellaként. A termékekkel 2024 tavaszán kerültünk kapcsolatba. Kíváncsiak voltunk, hogy az itteni körülmények között hogyan viselkednek a cég termékei. Gyakorlatilag egy komplett éves lomtrágyás technológiát végeztünk a Dr Green lombtrágyacsaláddal. Az eredmények pontos kiértékelésére a szüreti időszakban kerül majd sor, de jelenleg még csak a próbaszüreteken vagyunk túl. Eddig pozitívak a tapasztalataink: a növényvédő szerekkel jól keverhetőek voltak a termékek, jól oldódtak, könnyedén be lehetett illeszteni az éves technológiába.

Az idei év szélsőségesen alakult. Bár május-június elején még volt megfelelő csapadékmennyiség, onnantól viszont az aszály tizedelte az ültetvényeket, mégis az ültetvény állapotán az látszik, hogy ezeket a stresszhelyzeteket elég jól kezelte a növény. Aszályosabb évben nehézkes a talajon keresztüli tápanyagpótlás, mert csapadék hiányában a tápanyagok nem kerülnek oldható formába, nem tudja azokat a növény felvenni. Ilyenkor nagy segítségünkre vannak a különböző lombtrágyák, mint például a Dr Green termékcsalád.

A Dr Green kijuttatása a kezelendő szőlőre könnyen kivitelezhető a rendelkezésre álló gépekkel.

Ifjabb Gál Csaba: 5 kezelést végeztünk két különböző ültetvénypermetező segítségével. Pozitív tapasztalat, hogy 200 liter/hektáros lémennyiség esetén sem volt kijuttatási probléma, de perzselési gond sem a lombtrágyákkal. A tenyészidő második felében, nagyobb lombfelületnél már nagyobb, 600 liter/hektáros lémennyiség mellett is kiválóan bevált a termék, ezért jövőre nagyobb területen, üzemi szinten is kipróbáljuk. Így már két évet össze tudunk hasonlítani, az esetleges évjárathatást kiküszöbölendő.

A Dr. Green termékcsalád minden szántóföld és egyéb termesztett kultúrának lombon keresztüli tápanyag utánpótlására kínál megoldást.

Turi Dániel a Valcum Agro ügyvezetője
Turi Dániel a Valcum Agro Kft. ügyvezetője

Turi Dániel: A szőlőtechnológia két részből áll. A fenológiai fázishoz kapcsolódó makroelem-pótlással a három fő tápelemet, a nitrogént, a foszfort és a káliumot pótoljuk. Ám a Dr Green termékcsalád szempontjából sokkal lényegesebb a mikroelem-pótlás, amelynek keretében hat esszenciális mikroelemet pótolunk a lombozaton keresztül, amikre a növényzetnek szüksége van.

Létezik egy komplexen a szőlő, illetve a gyümölcs igényeihez igazodó kombináció, amiről azt érdemes tudni, hogy amellett, hogy a tápanyagokat megfelelő dózisban és formában tartalmazza, még nagyon sok egyéb segédanyagot is van benne. Az egyik ilyen a változó karbonátos vízkeménységet csökkenti, ami nagyon fontos a növényvédelmi munkálatoknál, hiszen az alkalmazott vízminőség döntően befolyásolja a tápanyagok felvételét, illetve a kombinációban alkalmazott egyéb anyagok működését. Ezen kívül tartalmaz egy pH-stabilizátort is, ami 4-5-ös pH közé állítja be a permetlé pH-ját, ezzel is segítve a kombinációs növényvédő szereknek, illetve az egyéb, a tankeverékbe kerülő egyéb készítménynek a hatását is. Tehát mindamellett, hogy komplexen tartalmazza a szükséges tápanyagokat, javítja növényvédő szerek hatékonyságát is.

A Dr Green termékcsalád a maga nemében egy egyedülálló formulációjú és kiszerelésű termék a magyar piacon. A legtöbb hasonló termék folyékony, szuszpenziós vagy egyéb oldat formában kerül a termelőkhöz.

Ezzel szemben a Dr Green egy nagyon modern, mikrokristályos formában érkeznek a termelőkhöz, 4 kilós zsákokban, ami rendkívül egyszerű kezelhetőséget tesz lehetővé, illetve csökkenti a logisztikai költséget. A termékek nem tartalmaznak vizet, csak a hatóanyagot szükséges a termelőkhöz, illetve ki a szántóföldre vagy az ültetvénybe kiszállítani, és ott történik annak a visszaoldása.

A Dr Green termékcsalád partner a nagyobb termés elérésében, valamint a beltartalmi érték növelésében. Elősegíti az enzimanyagok beépülését a szőlőbe, ezáltal javul a bor színe, illata és íze.

(x)

Kapcsolódó videók

Természet ihlette gazdálkodás a Tiimac AGRO-val

Természet ihlette gazdálkodás a Tiimac AGRO-val

Kapcsolódó hírek

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Partner

Tápanyagutánpótlás szőlőben - a Gál Pincészet is a Dr Greent használja

2024.09.04.

A Valcum Agro Kft. több mint tíz éve foglalkozik műtrágya-kereskedelemmel, tápanyag-utánpótlási megoldásokkal és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadással Magyarországon. Turi Dániel, a cég ügyvezetője a Dr. Green termékcsalád újabb felhasználási lehetőségét ajánlja a gazdák figyelmébe, amit ifjabb Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet okleveles szőlész-borásza, valamint növényorvosa a gyakorlatban is kipróbált.

Az EU döntésén múlik, hogy többet trágyázhatnak-e a gazdák a jövőben

2024.05.28.

Egyes szerves trágyák esetében magasabb tápanyag-határértékek lesznek alkalmazhatóak, ha az Európai Bizottságban folyó felülvizsgálat ilyen értelemben módosítja az Európai Unió nitrát irányelvét. A tervezet áprilisban napirendre került, és például szerves vagy fermentált trágyából nyert, feldolgozott nitrogénre bizonyos feltételek mellett a 170 kilogrammos határértéket is átléphetőnek minősítenék.

Tápanyagpótlás gyümölcsösben II. rész

2024.05.07.

Hazai gyümölcsöseink nem a legjobb talajokon, a szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas területeken létesültek, ezért nagyon fontos a helyi adottságoknak megfelelő talajápolás és öntözés gyakorlatának kialakítása. A tápanyagpótlás kérdésköre állt a középpontban különböző gyümölcsösök fajainak esetében egy kétnapos rendezvényen, amelyet Kaponyás Ilona szaktanácsadó szervezett.

Tápanyagpótlás a gyümölcsösben I. rész

2024.05.05.

Hazai gyümölcsöseink nem a legjobb talajokon, a szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas területeken létesültek, ezért nagyon fontos a helyi adottságoknak megfelelő talajápolás és öntözés gyakorlatának kialakítása.

Adjunk-e tápanyagot a gabonáknak? Nitrogént, mindenképp!

2024.04.29.

Nagy a fejlettségben a különbség a kalászso állományokban. Mit lenne érdemes lombon keresztül pótolni, hogy többet és jó minőségben termeljünk?

Legújabb hirdetések

Hirdetésfeladás